03-09 Kasım 2017 Organ Bağışı Haftası
26 Haziran 2018

Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyir etmekte ve buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedirler. Bu durum işgücünde ağır kayıplara yol açabildiği gibi ülke ekonomisi üzerinde de ağır bir yük oluşturabilmektedir.
Bu nedenler dolayısıyla, organ yetmezliği yaşayan yurttaşlarımızın sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılması gerekmektedir
2007 Ekim ayından kurulan Adana Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon merkezi kendine bağlı Kayseri, Niğde, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Kilis ve Adana olmak üzere 9 ile hizmet vermektedir. Adana Bölge koordinasyon merkezi bu illerdeki donör organizasyonunu ve eğitim çalışmalarını bölgedeki hastaneler ile yürütmektedir.
İl genelinde yapılan eğitim çalışmaları ile sağlık personelinin ve halkın bu konu hakkındaki bilgi düzeyi artırılmaya çalışılmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca da 06.03.1980 tarihli ve 396 sayılı kararı ile organ bağışının, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmış ve organ naklinin caiz olduğu bildirilmiş olup, 18 yaşını doldurmuş akli dengesi yerinde olan her vatandaşımızın öldükten sonra kullanılmak üzere organlarını bağışlayabilir. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız tüm Kamu, Özel, Üniversite hastaneleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlık Müdürlüğü’ne başvurabilirler.
Tüm vatandaşlarımız organ bağışı konusunda duyarlılığını artırmak için Organ Bağışı Haftası ile ilgili hazırlanan afiş ve broşürler ilimiz genelindeki bilboardlara asılmıştır.
İNSANLIK ADINA BİR ELDE SİZ UZATIN, ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN.